Cavidan Hanım Çiftligi
Hobi Bahçelerinde ve Komşulukta
Önemli Kurallar ve İlkeler
ÇALIŞMA SAATLERİ
Çiftliğimizde gün ışığında çalışıyoruz. Sabah bir kısıtlama olmamakla birlikte, akşam karanlığına kalmamak gerekir. Güvenliği sağlayabilmemiz için, 21.30’dan sonra kimsenin kalmadığına emin olmalıyız.
BAHÇELERDE KULLANILAN MALZEMELER
Bahçelerde metal, masif ahşap, kendir ip, saz, ağaç dalı, doğal malç kullanabilirsiniz.
Uzun sürede bile olsa, açık havada çözünebilecek sunta, naylon, plastik ip, jüt çuval gibi malzemeler kullanılmaz.
Bahçelerde çit zorunluluğu yoktur ancak tavsiye edilir. Çit köşe direkleri arasındaki düz hat çizgisinde olmalı, sınırı aşmamalıdır. Boyu 1 metreyi geçmemeli, tüm direkleri aynı boyutlarda ve aynı malzemeden seçilmelidir. Bir ahşap, bir demir, bir kalın, bir ince vb. direk uygun değildir. Gölgelik ağ, plastik uyarı şeridi, içi metal olmayan plastik kafes, çıkartılamaz malzeme, beton ayak kullanılmamalıdır.
Kümes teli, ahşap, demir kazık, düzgün dallar kullanılabilir.
Gün bitip evinize giderken, bahçede veya bahçe kenarında, top, bidon, sandalye, masa, şemsiye, oyuncak, naylon, örtü, eldiven, kova, poşet, minder vb. bırakılmamalıdır. Genel temizlik esnasında bunlar atılabilir.
Bahçelerde eşyalarınızı koymak için bir sandık bulundurabilirsiniz. Sandık yüksekliği 80cm’yi, eni 60 cm’yi, boyu 130 cm’yi geçmemelidir. Sandık sunta, karton, köpük, çözünebilir madde kaplama veya boya içermemelidir. Ev mobilyası, etajer, dolap vb. kullanılmamalıdır.
Açık havaya uygun kalın plastik, ahşap veya metal olabilir.
ÇİT
BAHÇEDEN
AYRILIRKEN
EL ALETLERİ VE ÇİFTLİKTEKİ MALZEMELER
Çiftlikteki çapa, kürek, el arabası, tırmık gibi gereçleri kullanabilirsiniz. Bunlar kullanıldıktan sonra yerine bırakılmalıdır.
Çevrede, sahipsiz duruyor gibi gözükse bile, demir, tahta kazık, tel, döşeme taşı, viyol, saksı, hortum vb. yetkili bir kişiden izin almadan kullanılmamalıdır.
Piknik alanları bahçecilerin rahat bir gün geçirmesi için hazırlanan alanlardır. Ücretli piknik alanları gibi işletilmemektedir. Burayı kullanan kişilerin, alanı temiz bırakmaları, kendi çöplerini ana girişteki çöp kutularına taşımaları, mangal dışında ateş yakmamaları, izmarit, çekirdek kabuğu vb. atmamaları gerekmektedir. Bir kural olmamakla birlikte, dumanın başkalarını rahatsız etmemesine dikkat edilmelidir.
Bahçeciler, arkadaşlarını ve akrabalarını bahçelerine davet edebilirler. Bu konuda kişi sayısına dikkat edilmelidir. Kesin bir sınır olmamakla birlikte, 3-4 kişiyi aşacak davetlilerin önceden bildirilmesi, onay alınması, mümkünse yoğun olmayan günlerin seçilmesi gerekmektedir. Tuvaletlerin, masaların, otoparkın kullanımı böylece herkes için daha rahat olmaktadır.
ÇOCUKLAR VE GÜVENLİK
Çocuklarımızın toprakla, tarımla, doğa ile temasta bulunmalarının, ruh ve beden sağlıkları için önemli olduğunu düşünüyoruz. Bununla birlikte, çıkılan ağaçlar, etrafı çevrilmiş olsa bile gölet ve kuyular, hurdalık ve depolar çocuklar için tehlikeli olabilir. Çocukların ebeveyn denetimi ve gözetimi altında bulunması gerekir.
Her türlü düşme, burkulma, kaza, yaralanma, böcek sokması vb. konusunda çiftlik yönetimi ve çalışanları sorumlu değildir. Açık alanda ve tarım arazisinde bulunulduğu unutulmamalıdır.